Skip to main content

Připijme si s Arnoštěm z Pardubic

Napsal(a) 6.1.202014 ledna, 2020Aktuálně

Letošní třetí ročník cyklu přednášek PhDr. Věry Smolové „Cesty do minulosti Svaté Hory,“ které si získaly oblibu řady stálých příznivců, je nazván přiléhavě „Lidé ze svatohorských vín.“ Seznámíme se při nich s osudy lidí, kteří jsou vyobrazeni na etiketách vín, která si nejen můžete zakoupit v prodejně Svatohorského poutnío muzea, ale rovněž je budete moci ochutnat právě v rámci jednotlivých přednášek.

První přednáška se uskuteční ve středu 8. ledna 2020 v 17.30 hodin v refektáři kláštera. Vstupné včetně degustace je 100 Kč.

Vzhledem k omezené a často naplněné kapacitě prostoru (90 míst), si, prosím, rezervujte místa předem buďto v prodejně muzea, mailem (prohlídka@svata-hora.cz) nebo na telefonu 318 429 943.

Další přednášky se uskuteční 5. února, 4. března, 1. dubna a poslední 29. dubna 2020.

Věra Smolová vystudovala archivnictví na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Roku 1985 nastoupila do Archivu hlavního města Prahy. Od roku 2003 pracuje ve Státním okresním archivu Příbram, který od roku 2009 vede. Téměř tři desetiletí spolupracuje s Národním památkovým ústavem na přepisech zámeckých inventářů. V roce 2011 se podílela na vydání edice Liber vetustissimus Antiquae civitatis Pragensis, která vznikla pod vedením profesorky Hany Pátkové. Věnuje se hlavně regionální historii Příbramska, k níž publikuje řadu článků a monografií (Mlýny a lidé města Příbramě hor stříbrných, Báňské ředitelství v Příbrami). Podílela se na několika kolektivních monografiích (Příbram, Synagoga v Příbrami, Renesanční sídlo pánů z Hradce v nejstarších inventářích jindřichohradeckého zámku, Petrovice u Sedlčan).

V roce 2005 vydala pod názvem Můj život a hudba edici a překlad německého životopisu Jakuba Jana Ryby. V roce 2015 se v rámci spolupráce na celkové revitalizaci poutního místa Svatá Hora začala intenzivně věnovat její historii. V roce 2018 připravila výstavu Požár Svaté Hory 27. 4. 2018 a její rekonstrukce, k níž následně vydala publikaci.

V současné době dokončuje knižní pokračování příběhů z příbramských mlýnů v barokní době. Společně s historikem architektury Ing. arch. Michalem Profantem připravuje moderní publikaci o Svaté Hoře.

Letošní cyklus přednášek na Svaté Hoře je již třetí v pořadí.