Skip to main content

Mše o Božím Milosrdenství

Napsal(a) 18.4.202019 dubna, 2020Aktuálně, Nepřehlédněte

Aktualizováno 19. 4.

Málokterá příležitost může být vhodnější pro vzývání milosrdentsví Božího než neděle letošního Velikonočního oktávu. Především proto, že Bílá neděle, nazvaná takto starokřesťanskou tradicí jako poslední den, kdy neofyté oblékali při bohoslužbě bílého roucho, je již od roku 2000 nazývána nově Nedělí Božího Milosrdentsví. Papež Jan Pavel II. jí tak při beatifikaci Faustiny Kowalské na základě zápisků světice označil pro celou Církev za „den, kdy jsou otevřena všechna stavidla Boží, skrze něž proudí milosti.“ 

K těmto prosbám se chceme připojit i my – církevní hudebníci z kůru, a to přednesem Missa Misericordiae Domini zkomponované francouzským varhaníkem a skladatelem Jeanem Langalisem (1907-1991). Ten – i jako od dvou let slepý – byl na vrcholu své profesní kariéry v letech 1945-1987 varhaníkem v chrámě svaté Klotildy v Paříži, kde tak následoval významné skladatele Cesara Francka a Charlese Tournemira. Přesto je obecně jeho sborová a vokální liturgická hudba poměrně málo známá.  V roce 1952 Langlais zahájil sérii amerických turné. Pět z nich jej přivedlo do Boys Town v Nebrasce, kde byl hostujícím lektorem na každoročních letních seminářích liturgické hudby. V té době Langlais složil pro toto místo čtyři skladby. Missa Misericordiae Domini pro tříhlasý sbor a varhany je první z nich, premiéru měla v roce 1959.

Při liturgii na Svaté Hoře zazněla, obdobně, jako již vícekrát v minulých letech, o Druhé neděli velikonoční 19. dubna 2020 v 9.00 hodin. Sestřih této liturgické hudby můžete vyslechnout zde.