Skip to main content

První varhanní půlhodinka byla minimalistická

Napsal(a) 4.5.2020Aktuálně

Díky vstřícnosti GmTV Příbram, která ochotně zajistila stream letošních Nedělních varhanních půlhodinek, jsme mohli alespoň sluchem a obrazem v reálném čase navštívit první z nich, která se ve svatohorské bazilice konala 3. května 2020 od 14.00 hodin.

Varhanice Kateřina Málková přednesla výhradně skladby tzv. minimalistů, tj. skladatelů, kteří komponují ojedinělým způsobem: často rozměrné skladby jsou konstruovány mnohonásobným opakováním krátké hudební myšlenky, která jen poznenáhlu prochází drobnými změnami. Kromě světoznámé skladby Philipa Glasse Mad Rush zazněly i kompozice Arvo Pärta a dalších.

Zda i tento kompoziční přístup má posluchači co nabídnout, jste mohli sami posoudit v živém přenosu, k němuž se můžete vrátit v záznamu zde.

Další varhanní půlhodinku můžete vyslechnout za týden, interpretem bude (namísto původně očekávaného slovenského varhaníka M. Mosnára, který bohužel z důvodů současných omezení nemůže vystoupit) svatohorský titulární varhaník Jaroslav Tůma. Link na stream vám včas přineseme, případně jej v průběhu týdne naleznete na Youtube kanálu GymTV.