Skip to main content

Výtvarná soutěž pro děti „Vánoce v Čechách a Ledru“

Napsal(a) 28.1.2021Aktuálně

Obrázky pro Ježíška opět připutovaly na Svatou Horu. Letošním mottem v době koronakrize je „Vše se v dobré obrátí.“

Tradice adventu, Vánoc v Čechách a Ledru již 4. rokem přibližuje projekt spolupráce betlémářů Příbram a Valle di Ledro. Frontová linie vyhnala obyvatele za 1. světové války z údolí Valle di Ledro do Příbrami a dalších měst v tehdejším Rakousku-Uhersku. Region Valle di Ledro nepojí s Příbramí pouze osud vyhnanců za 1. světové války, ale i tradice betlémářství. V letošním roce jsou představeny betlémy nejen z Čech a Itálie, ale také děti měly možnost se zapojit do výtvarné soutěže.

Byly to právě dopisy a obrázky, které i během 1. světové války pomáhaly šířit naději a porozumění ve válčící Evropě. Podobně je tomu dnes, kdy je nejen Evropa zasažena koronakrizí a i kreslený pohled může pomoci a potěšit obyvatele daných měst v nelehké době.

Do soutěže v kreslení vánočních obrázků se v letošním roce zapojilo přes 80 dětí z Příbrami, Buštěhradu, Chyňavy, Prahy a italského Ledra. „Naši žáci nakreslili obrázky, ve kterých nalezneme Ježíška, anděla s pastýři nebo zimní krajinu v ledrenském údolí,“ říká učitelka Serena Mora z Molini di Ledro.

V Itálii, kde kolem roku 1233 svatý František z Assisi založil tradici stavění betlémů, jsou v  domácnostech i dnes „il Presepe“ (jesličky) důležitější než vánoční stromek. V jižní Itálii především v okolí Neapole nalezneme mezi figurkami dokonce i současné osobnosti, a tak zde nemůže chybět třeba Diego Maradona nebo v letošním roce pastýři, kteří mají roušku přes ústa. V severní části Itálie již nalezneme klasické figurky, které známe z Čech. Důraz se klade především na tradiční sestavení betlému, kde nechybí celé vesnice obklopené horami se skutečným pískem nebo s tekoucí vodou.

Výstava vánočních obrázků dětí je umístěna v blízkosti svatohorského betlému na Svaté Hoře. V části Příbram Brod jsou v oknech kaple k vidění betlémy z Čech a Itálie. Obě výstavy probíhají až do Hromnic, 2. února 2021.

Děti soutěžily ve čtyřech kategoriích a mohou se těšit na zajímavé dárky od Středočeského kraje, Spolku pro tradiční Vánoce – Náš Ježíšek, vystřihovací svatohorský betlém, CD zpívání u jesliček a mnohé další.

Ocenění:

Cena za unikátní řešení (neuděluje se umístění)

  • Tereza Kocourková (ZŠ Slovenská, Praha)
  • Elisa (Tiarno, Valle di Ledro)
  • Natálie Sadloňová (MŠ a ZŠ Oty Pavla Buštěhrad)

Cena za jedinečnost a originalita námětu 

  1. žák z Molina (Valle di Ledro)
  2. Kristýna Soudná (MŠ a ZŠ Oty Pavla Buštěhrad)
  3. Karolína Majorová (MŠ a ZŠ Oty Pavla Buštěhrad)

Cena za spontánnost a nápaditost provedení

  1. Denisa P. (ZŠ a MŠ Chyňava)
  2. Stela Doležalová (MŠ Školní 131, Příbram)
  3. Pavel Baláž (MŠ Kličkova vila, Příbram)

Obrázkem s textem

  1. Karel Kuba (ZŠ Slovenská, Praha)
  2. skupinová práce žáci Concei (Valle di Ledro)
  3. skupinová práce žáci (ŽŠ Jiráskovy sady, Příbram)

Galerie oceněných obrázků

Projekt proběhl pod záštitou hejtmanky Středočeského kraje paní Mgr. Petry Peckové, správce Římskokatolické farnosti u kostela Nanebevzetí Panny Marie PříbramSvatá Hora P. Mgr. Davida Horáčka, CSsR, a Guliana Pellegriniho z italského Valle di Ledro, nositele ceny Gratias agit (Ministerstva zahraničních věcí ČR).

Koordinátor projektu: Mgr. Josef Hovorka
Kontakt: vanocenatalebohemialedro@gmail.com
i https://www.instagram.com/vanoce_natale_bohemia_ledro
f https://www.facebook.com/FanParkVallediLedroPribram

© 2020 Cooperazione tra gli autori di presepi di Příbram e Valle di Ledro/Spolupráce betlémářů Příbram a Valle di Ledro. Všechna práva vyhrazena.

fotografie – Cooperazione tra gli autori di presepi di Příbram e Valle di Ledro

Green Event

Green Event jsou události, které jsou plánovány, organizovány a prováděny podle kritérií udržitelnosti. Klíčovými faktory jsou efektivita zdrojů, nakládání s odpady, tvorba regionálních hodnot a sociální odpovědnost.
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ OPATŘENÍ: Reklama je částečně vytištěna na papíru certifikovaném FSC a částečně na 100% recyklovaném papíru. 

  • Předcházení vzniku odpadů.
  • Dostatek nádob na zbytkový odpad a recyklovatelnost.
  • Opakovaně použitelné šálky, znovu použitelné nádobí.
  • Dekorační materiály se znovu používají, recyklují.
  • Sezónní a regionální potravinářské produkty.
  • Akce je snadno dostupná vlakem, autobusem nebo pěšky.