Skip to main content

Putovní kopie sošky svatohorské madony v televizi Noe

Napsal(a) 11.6.202212 června, 2022Nepřehlédněte

V září letošního roku jsme na Svaté Hoře přivítali novou kopii milostné sošky Panny Marie Svatohorské. Slavnostně jsme ji požehnali a představili veřejnosti. Byl to šťastný den, sobota 11. září 2021. Proč došlo k pořízení nové sošky? V první řadě to byla myšlenka, aby Panna Maria ze Svaté Hory putovala tam, odkud lidé nemohou přijet (tuto ideu nadnesl při letošní slavnosti Korunovace farář z Březových Hor v Příbrami, P. Robert Cieszkowski). Dále to bylo vědomí, že za necelých jedenáct let bude na Svaté Hoře velká sláva, nastane 300. výročí Korunovace milostné sošky Panny Marie a na toto výročí je potřeba se začít připravovat. K tomu patří pozvání poutníků a věřících. A tak jsme naplánovali, že Matičku vyšleme na cesty, aby potěšila ty, kdo nemohou přijít k ní na Svatou Horu.

První pouť putovní kopie milostné sošky P. Marie Svatohorské se uskutečnila v neděli 14. listopadu 2021, kdy cestovala s P. Janem Kuníkem, CSsR, do Mladé Vožice a Smilových Hor, odkud k nám každoročně přichází pěší poutníci. Také navštívila paliativní oddělení příbramské nemocnice.

V květnu, který je Mariánským měsícem, vezl P. František Boldy, CSsR kopii sošky do televize Noe, aby mohla být vystavena v kapli při mších svatých a zvala další poutníky na Svatou Horu. Poté bude převezena ještě do Frýdku – Místku. Upoutávku natočenou v kapli naleznete zde.

 

Pokud máte zájem, aby zavítala také do vaší farnosti, ozvěte se na mail basilica@svata-hora.cz.

 

(foto Televize Noe)