Skip to main content

15. Příbramská svatohorská šalmaj

Napsal(a) 8.9.202210 září, 2022Aktuálně

V sobotu 10. září 2022 v 9:30 hodin vychází dobový průvod z náměstí T. G. Masaryka v Příbrami na Svatou Horu k uvítání historické postavy arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Průvod zve všechny pocestné na 15. ročník tradiční akce. Úvodní ceremoniál zahájí celodenní veselí, které bude končit ve 23 hodin.  Připravený program bude rychle plynout na dvou zastřešených scénách se zvukovým a světelným parkem. Dobově odění moderátoři seznámí diváky s historií významného poutního místa i královského města Příbram. Dále postupně představí všechny umělce, kteří budou po celou slavnost navozovat autentickou náladu.

A co je vlastně ,,šalmaj“ ?

 Starodávný dřevěný dechový nástroj s dvojitým plátkem. V mnoha zemích přetrval v rozličných podobách do současnosti a je hojně využíván v tradiční lidové hudbě. Zvuk šalmaje je pronikavý a silný a svým tónem oznamuje, že 14. září 2019 se opět rozezní bubny tamborů a fanfáry trubačů.

Hlásné trouby na vědomost všem dávají, že se opět po roce na poutním místě Svatá Hora koná historická slavnost nesoucí název ,,Příbramská svatohorská šalmaj“.  Z dalekých českých i cizích krajin k nám zavítají řemeslníci, hudci, tanečníci, šermíři i komedianti, kteří celý tento den lid nejen příbramský svým umem chtějí baviti.

Vstup zdarma
Změna programu vyhrazena, více na https://salmaj.pribram.eu/

V tento den se bude také konat:

Běh hasičů do svatohorských schodů
– unikátní závod dvojic hasičů v běhu do schodů na Svatou Horu jako vzpomínka na mohutný požár areálu z roku 1978.
https://www.sv-schody.cz/