Skip to main content

16. Příbramská svatohorská šalmaj 2023

Napsal(a) 30.8.202327 září, 2023Aktuálně

V sobotu 9. září 2023 v 9:30 hodin vychází dobový průvod z náměstí T. G. Masaryka v Příbrami na Svatou Horu k uvítání historické postavy arcibiskupa Arnošta z Pardubic. Průvod zve všechny pocestné na další ročník tradiční akce. Úvodní ceremoniál zahájí celodenní veselí, které bude končit ve 23 hodin.  Připravený program bude rychle plynout na zastřešených scénách se zvukovým a světelným parkem. Dobově odění moderátoři seznámí diváky s historií významného poutního místa i královského města Příbram. Dále postupně představí všechny umělce, kteří budou po celou slavnost navozovat autentickou náladu.

A co je vlastně ,,šalmaj“ ?

 Starodávný dřevěný dechový nástroj s dvojitým plátkem. V mnoha zemích přetrval v rozličných podobách do současnosti a je hojně využíván v tradiční lidové hudbě. Zvuk šalmaje je pronikavý a silný a svým tónem oznamuje, že  se opět rozezní bubny tamborů a fanfáry trubačů.

Hlásné trouby na vědomost všem dávají, že se opět po roce na poutním místě Svatá Hora koná historická slavnost nesoucí název ,,Příbramská svatohorská šalmaj“.  Z dalekých českých i cizích krajin k nám zavítají řemeslníci, hudci, tanečníci, šermíři i komedianti, kteří celý tento den lid nejen příbramský svým umem chtějí baviti.

Vstup zdarma
Změna programu vyhrazena, více na www.salmaj.pribram.eu

 

 

V tento den se bude také konat:

Běh hasičů do svatohorských schodů
– unikátní závod dvojic hasičů v běhu do schodů na Svatou Horu jako vzpomínka na mohutný požár areálu z roku 1978.
https://www.sv-schody.cz/